Ambulancia klinickej imunológie a alergológie 

MUDr. Jana Kožičková

Potravinová intolerancia

Podobne ako alergia, môže byť prehnaná reakcia na určitú zložku potraviny. Na rozdiel od potravinovej alergie (ktorú spúšťa imunitný systém) potravinová intolerancia je reakciou tráviaceho systému, a preto nedochádza k vytváraniu protilátok. Ide teda o problém s trávením, možno pre nedostatok nejakého enzýmu alebo preto, že telo nedokáže spracovať chemické látky v určitej potravine. Alergia na potraviny je spôsobená IgE protilátkami, potravinová intolerancia inými typmi protilátok napr. IgG, IgA.

Príznaky potravinovej intolerancie

Príznaky intolerancie bývajú nejasné alebo sa podobajú na niektoré ochorenia, a tak môže veľmi dlho trvať, kým si všimnete súvislosť medzi zhoršeným trávením a istými druhmi potravín. Práve preto je potravinová intolerancia často diagnostikovaná až po mnohých vyšetreniach. Existuje však skupina typických príznakov, ktoré keď na sebe spozorujete, mali by ste vyhľadať lekára.

Únava a bolesť hlavy, migréna, problémy so zaspávaním, nervozita
Únava bezprostredne po jedle, ktoré obsahuje vajcia, kečup, paradajky, kapustu, zrejúce syry, sóju a lepok, môže byť znakom potravinovej intolerancie. Odstráňte tieto potraviny zo svojho jedálnička, a postupne sa vám určite zlepší stav.

Kožné problémy
Ak si na pokožke nachádzate vyrážky, prípadne podráždené miesta, môže ísť o reakciu na jedlo.

Nadúvanie a zlé trávenie
Jedným z najčastejších príznakov potravinovej intolerancie je nafukovanie brucha, problémy s trávením, časté pálenie záhy, žalúdočné šťavy, zápcha, nadúvanie, hnačka, nevoľnosť alebo bolesť žalúdka. Eliminačná diéta vás zbaví príčin týchto problémov. Vydržte pri nej aspoň pol roka.

Ťažkosti s dýchaním, upchatý nos
Sójové výrobky, lepok a arašidové maslo obsahujú bielkoviny, ktoré môžu byť ťažko stráviteľné, čo spôsobí problémy s dýchaním.

Búšenie srdca, zmeny krvného tlaku, zmeny srdcového rytmu

Oneskorená reakcia
Problémom potravinovej intolerancie je to, že reakcia či nevoľnosti sa objavujú až o niekoľko hodín dokonca dní neskôr. V prípade ekzému to môže byť niekoľko týždňov až mesiacov.

Neznášanlivosť na viacero potravín
Ak sa potravinová intolerancia nezistí včas a nelieči sa, človek je citlivý aj na ďalšie skupiny potravín. Ak máte napríklad intoleranciu na jednu skupinu potravín zo štyroch hlavných skupín (na mlieko/mliečne výrobky, glutén/pšenicu, fruktózu, kvasnice/huby), pravdepodobne máte precitlivenosť aj na niektoré ďalšie skupiny potravín.

Rovnaké problémy ako rodičia
Majte sa na pozore! Potravinovú intoleranciu ste zdedili po rodičoch. Ak máte deti, vaše deti to pravdepodobne budú mať tiež.

Priamo súvisí s chronickými chorobami
Výskumy dokazujú, že u ľudí s neliečenou potravinovou intoleranciou sa chronické choroby (napr. diabetes, reumatoidná artritída, dýchacie problémy a iné) vyskytujú oveľa častejšie a intenzívnejšie.

Histamínová intolerancia

Histamín je v našom tele prítomný pri množstve dôležitých procesov. Podporuje delenie a rozmnožovanie buniek, podieľa sa na prenose chemických signálov, zastáva funkciu hormónu bdelosti, podporuje pamäť a učenie. Tak podstatný a predsa problémový pre ľudí s histamínovou intoleranciou.

V prvom rade treba povedať, že histamínová intolerancia nie je alergia, aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Histamín sa v tele bežne nachádza a za normálnych okolností sa odbúrava enzýmom diaminooxidáza (DAO). Problém nastáva, keď naše telo histamín nedokáže odbúrať a v tele sa hromadí. Dochádza k nerovnováhe medzi histamínom a DAO.

U každého je funkčnosť DAO daná geneticky a môže sa líšiť. Funkčnosť tiež klesá vekom a môžu ju ovplyvňovať aj niektoré lieky, ktoré podporujú uvoľňovanie histamínu alebo blokujú aktivitu enzýmu DAO. 

Dočasná (prechodná) forma histamínovej intolerancie dokáže potrápiť takmer každého. Napríklad aj nadmerné požitie alkoholu alebo niektorých liekov (antibiotiká, analgetiká, antidepresíva…) krátkodobo zablokuje tvorbu DAO.

Pokiaľ dané ťažkosti pretrvávajú dlhodobejšie, pričom odborné vyšetrenia vylúčili potravinovú alergiu, celiakiu alebo intoleranciu na určité potraviny, môže ísť o chronickú formu histamínovej intolerancie.

Uvádza sa, že chronická forma HIT postihuje asi 2 – 3 % populácie, a to hlavne ženy v strednom veku. Aktivita enzýmu DAO je geneticky podmienená – jeho množstvo je v detstve a mladosti obyčajne dostatočné, s vekom však jeho aktivita u niektorých ľudí klesá. Práve preto histamínová intolerancia postihuje hlavne ľudí v strednom veku.

Hodnoty, ktoré potvrdia, že je to histamínová intolerancia

Kvôli rôznorodosti symptómov a jedinečnosti každého organizmu je určenie HIT veľmi problematické. V prvom rade treba vylúčiť iné ochorenia, ktoré majú rovnaké príznaky, ako napr. celiakia alebo Crohnova choroba. Taktiež treba odlíšiť alergiu či potravinovú intoleranciu, hoci nie je vylúčená kombinácia HIT + alergia na určité potraviny.

Pacient bude musieť absolvovať vyšetrenia u viacerých odborníkov. Potrebné je hlavne laboratórne vyšetrenie krvi. Je zamerané na kvantitu a aktivitu diaminooxidázy (DAO):

normálne hodnoty – nad 10 U/ml – nízka pravdepodobnosť HIT,

hodnoty medzi 10 U/ml a 3 U/ml – zníženie kvantity a aktivity DAO – HIT je pravdepodobná,

hodnoty nižšie ako 3 U/ml – vysoká pravdepodobnosť HIT.

Okrem daného vyšetrenia sa skúma stav pacienta pri vylúčení potravín s vysokým obsahom histamínu, taktiež mu podávajú preparát s obsahom DAO. Až potom možno definitívne potvrdiť diagnózu HIT.

Liečba histamínovej intolerancie – lieky, diéta a vitamíny

Aby sa človek zbavil ťažkostí, ktoré mu histamínová intolerancia spôsobuje, musí dodržiavať diétu a vylúčiť určité potraviny. Z farmakoterapie sa používajú preparáty s obsahom enzýmu diaminooxidáza (užívajú sa pred jedlom). Podľa niektorých experimentálnych prác, zníženie tvorby histamínu a urýchlenie jeho odbúrania podporujú vysoké dávky vitamínu C. Vitamín B6 zas môže zvyšovať aktivitu DAO v čreve.

Ako sa musia zmeniť moje stravovacie návyky?

V prvej fáze sa doporučuje vylúčiť z jedálnička potraviny s vysokým obsahom histamínu a tiež potravín, ktoré podporujú jeho uvoľňovanie (napríklad čierny a zelený čaj, alkohol). Nabehnete tak na bezhistamínovú diétu.

Z našich skúsenosti zo styku s intoleranciou na histamín sú reakcie na potraviny veľmi rozdielne a budete si to musieť otestovať sami na sebe. Zo začiatku odstránite z jedálnička všetky potraviny s obsahom histamínu, ktoré postupne zaradíte a budete pozorovať reakcie vášho tela.

Pár tipov na začiatok, keďže množstvo histamínu skladovaním a spracovaním v potravinách narastá:

vyhnite sa dlhšiemu skladovaniu potravín a čím skôr ich vráťte do chladničky

polotovary, konzervované jedla alebo inak upravované jedlá by ste mali vynechať

nejedzte fermentované a zrejúce potraviny, preferujte čerstvé potraviny

Významným spúšťačom histamínovej intolerancie je stres. V dnešnej dobe sa mu je ťažko vyhnúť, ale aspoň sa snažte nájsť si aktivitu ako ho odbúrate.

Zakázané potraviny:

Mlieko a mliečne výrobky: kyslé mlieko, acidofilné a kefírové mlieko, kyslá smotana, žinčica, cmar, jogurty, zrejúce syry (ako ementál, parmezán, rokfort, camembert).

Mäso a iné živočíšne produkty: ryby a morské živočíchy (ktoré prešli zmrazením a konzervovaním), údeniny ako saláma, párky, šunky, klobása.

Zelenina a strukoviny: paradajky (a výrobky z paradajok, napr. kečup), kvasená kapusta (aj iná kvasená zelenina), červená fazuľa, sója, cícer.

Ovocie: jahody, ananás, väčšina citrusov.

Pečivo: biela múka, kvasnicový chlieb, komerčne vyrábané koláče a zákusky.

Tuky a oleje: margarín, tuky a oleje s obsahom farbív a konzervačných látok.

Bylinky a koreniny: škorica, klinčeky, čili korenie, karí korenie, pálivá paprika, aníz, horčica.

Sladkosti: čokoláda, kakao, orechy.

Alkoholické nápoje: červené víno, sekt a kvasinkové pivo.

Nealkoholické nápoje: energetické nápoje, kola, ochutené farbené nápoje, zelený čaj, čierny čaj.

Ostatné: kvasné octy, komerčne vyrábané omáčky, dressingy, pomazánky, kvasnice, nakladané a konzervované potraviny, aditíva v potravinách (ako siričitany, glutamány, dusičnany, benzoáty, potravinové farbivá).

Povolené potraviny:

Mlieko a mliečne výrobky: obyčajné mlieko, smotana (na varenie, na šľahanie), čerstvý syr (ako riccota, cottage, mascarpone, mozzarella, tvaroh, parenica neúdená).

Mäso a iné živočíšne produkty: čerstvé vajcia, červené mäso, hydina a ryby = jedine čerstvé.

Zelenina: hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, zeler, cesnak, cibuľa, špargľa, reďkovka, červená repa, kapusta, kel, kukurica, paprika, pór, cuketa, šalátová uhorka, zelená fazuľka, huby.

Ovocie: jablká, hrušky, banán, melón, hrozno, mango, figy, rebarbora, broskyne, černice, čučoriedky, ríbezle.

Pečivo: chlieb bez kvasníc – írsky chlieb.

Tuky a oleje: čisté maslo, čistý rastlinný olej, bravčová masť.

Bylinky a koreniny: pažítka, petržlenová vňať, bazalka, šalvia, kurkuma.

Sladkosti: cukor, med, javorový sirup, melasa, domáce koláče, neochutené cereálie, ovsené vločky.

Nealkoholické nápoje: voda, prírodná nesýtená minerálna voda, prírodné ovocné a zeleninové šťavy z povolených surovín.

Alkoholické nápoje: jedine vodka, gin, biely rum = v malom množstve.

Neupadajte na duchu, po čase si vybudujete svoj jedálniček a človek si dokáže zvyknúť na všetko.

 

Laktózová intolerancia:

Čiastočná alebo úplná neschopnosť tráviaceho systému spracovať mliečny cukor laktózu. Príčinou je nedostatok laktázy – enzýmu štiepiaceho laktózu. Podľa posledných odhadov môže týmto problémom trpieť okolo 25 % belošskej rasy a až 75 % príslušníkov ostatných rás.

S vekom sa výskyt laktózovej intolerancie zvyšuje. Laktózová intolerancia nie je potravinovou alergiou a treba ju odlíšiť od netolerancie mliečnych výrobkov, ktorá predstavuje zložitejší problém.

Deficit enzýmu laktáza môže byť vrodený alebo získaný. Príčinou získanej intolerancie laktózy môže byť

vírusová infekcia dýchacích ciest alebo tráviaceho systému (môže po niekoľkých dňoch odznieť a postihnutý človek opäť toleruje laktózu)

akútne alebo chronické zápalové ochorenie sliznice tráviaceho systému

nevhodné a časté užívanie antibiotík

 

Prejavy laktózovej intolerancie.

Nestrávená laktóza je na jednej strane príčinou premnoženia baktérií, ktoré produkujú nadmerné množstvo plynov a na strane druhej je príčinou riedkej stolice – hnačky. Intenzita príznakov závisí od rozsahu enzýmového deficitu a od množstva skonzumovanej laktózy. Sú ľudia, u ktorých je deficit nevýrazný a žiadne príznaky nie sú prítomné.

 Čím menej enzýmu črevo dokáže tvoriť a čím viac laktózy sa v krátkom čase do čreva dostane, tým sú príznaky výraznejšie. Charakteristikou laktózovej intolerancie je, že sa do 30-120 minút po konzumácii potraviny s obsahom laktózy objavia tieto príznaky

plynatosť a zvukové prejavy pohybu čriev hnačka

kŕče a bolesť v brušnej dutine

Ak máte lekárom potvrdenú diagnózu a netolerujete ani malé množstvá mliečneho cukru. V takom prípade je nevyhnutné

dôsledne vylúčte z jedálneho lístka všetky mliečne výrobky (kravské, ovčie a kozie mlieka a syry, acidofilné mlieko, kakao, jogurty, tvaroh, zmrzlinu)

mleté sezamové semeno, strukoviny, tofu, zelené vňate, tmavozelená listová zelenina, sušené ovocie, orechy, vápnikom fortifikované potraviny a nápoje sú bezpečné a dobré zdroje vápnika

dôsledne vylúčte všetky potraviny, ktoré obsahujú laktózu

mliečna čokoláda, dezerty, keksy, zákusky, koláče s obsahom sušeného mlieka, masla, margarínu alebo mliečnych výrobkov

používajte výhradne špeciálne spracované mliečne výrobky bez laktózy – situácia na slovenskom trhu sa v posledných rokoch výrazne zlepšila a zlepšila sa dostupnosť rôznych druhov výrobkov bez laktózy

s lekárom skontrolujte obsah laktózy v liekoch (laktózu obsahuje asi 20 % liekov na predpis a asi 6 % voľnopredajných liekov), aby vám v prípade kontraindikácie z dôvodu obsahu laktózy pomohol nájsť alternatívy bezlaktózových liekov

sledovať zloženie a prípadný obsah laktózy vo všetkých používaných potravinách (napr. lunchmeat), nápojoch a hygienických potrebách (žuvačky, zubné pasty a pod.)

 

Vhodné a bezpečné potraviny.

všetky druhy obilnín a výrobky z nich: vločky, múka, cereálie (bez mlieka), cestoviny, pečivo a chlieb, ktoré neobsahujú mlieko alebo sušené mlieko (spravidla nie, okrem niektorých plnených druhov)

polievky z vývarov, bez mlieka a zápražky

strukoviny a arašidové maslo

tofu a tofu výrobky

každý druh ovocia a zeleniny, zemiaky

chudé mäso, hydina, ryby

orechy, olejnaté semená a oleje z nich

 

Diagnostika

Laktózová intolerancia sa zväčša diagnostikuje pomocou vodíkového dychového testu. V rámci tohto testu sa po konzumácii 50 gramov laktózy testujú hladiny vodíka v dychu, ktoré sú spôsobené baktériami fermentujúcimi laktózu v hrubom čreve.

 

Fruktózová intolerancia

Fruktózová intolerancia je porucha trávenia ovocného cukru v tenkom a hrubom čreve, ktorá sa prejavuje príznakmi podobnými ako pri intolerancii laktózy: Asi 30 až 90 minút po zjedení potravín s fruktózou mávate kŕče, je vám nevoľno, nafukuje vás.

Čo je fruktóza?

Ovocný cukor patrí s glukózou (hroznový cukor) medzi jednoduché cukry. Vyskytuje sa predovšetkým v čerstvom a sušenom ovocí, ovocných šťavách, v niektorých druhoch zeleniny, no aj v „zdravších“ náhradách cukru, ako je med, javorový, agávový, kukuričný sirup, trstinová melasa či kokosový cukor.

 

Môžete sa s ňou narodiť?

Áno. Toto ochorenie sa nazýva hereditárna intolerancia fruktózy. Je to dedičné ochorenie, ktorého výskyt je 1 : 20 000. Jeho príčinou je deficit enzýmu potrebného na štiepenie fruktózy, čím je narušený jej metabolizmus. Preto dochádza k hypoglykémii, ťažkým tráviacim ťažkostiam, poškodeniu obličiek, pečene a spomaleniu rastu.

Oveľa častejšie sa vyskytuje malabsorpcia ( porucha trávenia) fruktózy. Stojí za ňou znížená schopnosť vstrebávania fruktózy. Tá sa v našom tele absorbuje pomocou špecifických fruktózových nosičov v bunkách tenkého čreva. Pri ich nedostatku sa fruktóza dostáva priamo do hrubého čreva, kde sa stretáva s baktériami – a presne takto vznikajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom aj rôzne plyny, ktorú spôsobujú nevoľnosť, kŕče, nafukovanie. V prípade, že jete veľa priemyselne spracovaných potravín alebo trpíte črevnými ťažkosti, ako je zápal či syndróm dráždivého čreva, prípadne stresom, nahrávate tejto intolerancii ešte viac.

 

Ako ju zistiť?

„Na potvrdenie diagnózy je potrebná návšteva lekára. Ten pomocou jednoduchého, bezbolestného dychového testu odhalí neznášanlivosť fruktózy.“

Je častá!

Fruktózová intolerancia sa vyskytuje asi až u 40 percent populácie, častejšie u žien. Vyšší predpoklad na vznik intolerancie fruktózy majú ľudia trpiaci ďalšími ochoreniami tráviaceho systému, ako je Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva, laktózová intolerancia či celiakia.

Čo s ňou?

Jediným spôsobom, ako sa vyhnúť nepríjemným príznakom, je obmedziť príjem potravín s vysokým podielom fruktózy. No keďže ovocie a zelenina obsahujú pre naše zdravie cenné vitamíny, nie je vhodné vzdať sa ich úplne. Vo všeobecnosti sa príznaky objavujú po konzumácii potravín s obsahom fruktózy viac ako 25 g,

Lepšie tolerovaný je príjem ovocia po hlavnom jedle – nejedzte ho teda na desiatu či olovrant. Podiel fruktózy môžete tiež znížiť tepelnou úpravou zeleniny. Veľmi užitočné je zaviesť si potravinový denník. Poctivo si doň značte potraviny, ktoré vám spôsobujú ťažkosti.

Keďže med, agáva, kokosový cukor aj javorový sirup majú vysoký podiel fruktózy, stavte na ryžový sirup alebo stéviu. Dobre znášaný je tiež stolový cukor – sacharóza, ktorý okrem fruktózy obsahuje glukózu. Tá totiž podporuje činnosť spomínaných transportérov v tenkom čreve, potrebných na absorbovanie fruktózy.

Na etiketách potravín si všímajte tiež sorbitol, alkoholický cukor. Využíva sa ako náhradné sladidlo E 420. No prirodzene sa vyskytuje takisto v plodoch kôstkovíc či v hruškách. V pečeni metabolizuje na fruktózu, čím spôsobuje ťažkosti. Zle tolerované sú aj iné cukry – manitol a xylitol.